Simpsonovi

26.08.2012 15:29

impsonovi (angl. The Simpsons) je americký animovaný seriál vytvořený režisérem Mattem Groeningem v produkci Jamese L. Brookse pro televizi FOX. Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii americké televize, seriál má aktuálně 23. sérií a 19. února 2012 byla odvysílána jubilejní 500. epizoda. Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili 19. dubna roku 1987, ovšem ne jako dvaadvacetiminutový seriál, ale jako dvouminutový skeč v Show Tracey Ullmanové, kterou tehdy vysílala americká televizní stanice Fox. Kresby skečů byly neumělé a celkem během tří sezón vzniklo 48 skečů.[1]

Poté vznikl 17. prosince 1989 první díl řádných dvacetiminutových epizod s názvem Vánoce u Simpsonových (angl. Simpsons Roasting on an Open Fire), seriál měl obrovský úspěch a tak byl přesunut do hlavního vysílacího času.

 

Rodina Simpsonových

Při volbě jmen mnoha postav seriálu se nechal Matt Groening inspirovat svým nejbližším okolím:[3]

Základní rodinu Simpsonových tvoří rodiče Homer Simpson a Marge Simpsonová, děti Bart, Líza a Maggie, pes Spasitel a kočka Sněhulka II., která však nešťastně zemřela v díle Já, robot (15. série). Líza si našla novou kočku Sněhulku III., která se jí nešťastně utopila v akváriu, i čtvrtá Lízina kočka Coltrane zemřela, tentokrát vyskočila z otevřeného okna, až pátá kočka, kterou Líza pojmenovala opět Sněhulka II. - ta jí zůstala. Další příbuzenstvo jsou sestry Marge Patty a Selma Bouvierovy, Homerův otec Abe, Homerova matka Mona Simpsonová, která je na útěku před zákonem a později v 19. sérii zemře, jeho nevlastní bratr Herbert Powell a nevlastní sestra, poprvé spatřena v epizodě Obtěžoval jsem anglickou královnu (angl. The Regina Monologues), až po postavy, které se nikdy neobjevily, pouze se o nich mluvilo. Mezi takové patří Homerův bratranec Frank, z kterého se později stala Františka, pak se dal k nějaké okultní sektě, kde mu říkají „Matka Shabooboo“.

Místa, ve kterých se seriál odehrává jsou různorodá, nejčastěji se děj odehrává ve fiktivním městě Springfield, bydlišti většiny hlavních postav. A jak říká sám Matt Groening: I když pocházím ze Springfieldu v Illinois, název Springfield jsem zvolil proto, že je to jedno z nejčastějších jmen měst a osad v USA.

Film

Související informace naleznete v článku Simpsonovi ve filmu.

V roce 2006 se objevily zprávy, že Matt Groening souhlasí s celovečerní verzí seriálu. Film Simpsonovi ve filmu (The Simpsons Movie), uvedený 27. července roku 2007, má charakter dílu „protaženého“ do délky filmu.

Příběh filmu se točí kolem Homera, který zaviní největší katastrofu světa. Celý film je tvořen pomocí 2D technologie, na rozdíl od mnoha 3D animovaných filmů (ale i ve filmu je několik 3D scén, evidentně renderovaných pomocí počítače). Většina kopií filmu má v ČR český dabing, stejný jako dabing seriálu.

Za pozornost stojí i fakt, že česky dabovaná verze filmu unikla na peer-to-peer sítě dříve než verze anglická.[4]

Vysílání v ČR

V Česku měli Simpsonovi premiéru 8. ledna 1993 na prvním kanálu České televize. Ta vysílala Simpsonovy takřka nepřetržitě. V posledních letech, kdy ještě seriál vysílala, však velmi často měnila vysílací časy i kanál - Simpsonovi se stěhovali z brzkých odpoledních do večerních hodin a opačně a také z ČT 1 na ČT 2. Koncem roku 2009 na seriál zakoupila vysílací práva FTV Prima a od 1. ledna 2010 začala nepřetržitě reprízovat všechny řady na kanálu Prima Cool. Denně se vysílají vždy dvě epizody pravidelně od 18:30, později od 28. dubna 2012 vždy o víkendu dokonce tři epizody denně, ihned po sobě. FTV Prima také již v prvních měsících roku 2010 začala s vlastní výrobou dabingu pro nejnovější, v té době dosud neodvysílanou, 21. sérii, na kterou měla zakoupená vysílací práva. Každým dalším rokem se pak na kanálu Prima Cool vždy na jaře započne s vysíláním další nové navazující, v době v USA ještě ne kompletně odvysílané, série. Tímto se tak Česko řadí mezi vůbec země na světě, kde jsou Simpsonovi odvysíláni ve své vlastní jazykové mutaci. Česká televize skončila s premiérovým vysíláním Simpsonových v první polovině roku 2010, kdy dokončila 20. sérii a reprízovala 19. a 20. sérii, na které v té době ještě vlastnila vysílací práva.

 

The Simpsons Logo.svg